Szent Imre-templom

Az Apor Vilmos püspök által 1943-ban felszentelt templomot Körmendy Nándor tervezte. A bejárati homlokzatrészt Kovács Margit  kerámiája ékesíti. Az előcsarnokban két mozaikkép (Szent Antal, Szent Teréz) és két festmény (Szent József, Szent Filoména) látható. A templombelső teljes falfelületét Szőnyi István sokalakos képsorozata tölti be. A szentélyben  a „Krisztus a világegyházban diadalmaskodik” címmel 6 jelenetes freskó készült. A hajó hatalmas falán „A magyar egyház imádkozik és dolgozik / múltunk, jelenünk, jövőnk” címmel 3 jelenetes szekkó látható. A szentségház ajtaját az eltévedt bárányt vállára emelő Jó Pásztor domborműve díszíti (Borsa Antal munkája).  A szentély mozaikpadlója egyrészt a történelmi és a 20. századi Győrt ábrázolja épületeivel, iparával és kereskedelmével, másrészt az évenként visszatérő állatöv jegyeivel; az idők felett álló, örök Istenre emlékeztetik a halandó embert (Főnyi Géza alkotása). A Szent Imre oltár domborműveit Borsos Miklós készítette. Keresztelő kápolna falán Pleidel János mozaikképe látható. A kápolna vasajtaján Schima Bandi  ötvösművész keresztelési jelenetet örökít meg

A templom előtt két kőszobor látható. A Szent Imre-szobor azon az útvonalon áll, amelyen a királyfi gyakran járt Pannonhalmára (Varga Ferenc alkotása), a Jézus Szíve szobor Ohmann Béla munkája.

A templom árkádja alatti másik Szent Imre-szobrot Kováts Antal készítette. Az épület homlokzatán 2018-as kerámiakép emlékeztet a 75 évvel korábbi templomszentelésre.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail