Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház (Bazilika)

Az esztergomi Bazilika Magyarország legnagyobb temploma. Az esztergomi Várhegy emblematikus épülete, a köznyelvben Esztergomi Bazilikaként ismert főszékesegyház, Magyarország rangban első temploma. A főhomlokzaton olvasható CAPUT, MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE felirat is erre utal: Feje, Anyja és Tanítója a Magyar Egyházaknak.

A 100 méter magas bazilika 1822 és 1869 között épült. Az épület felszentelésére 1856-ban került sor. Itt található a világ legnagyobb, egy vászonra festett oltárképe is.

A főszékesegyház altemploma az esztergomi érsekek mindenkori temetkezőhelye. Itt nyugszik az egyházi épületegyüttes megálmodója, Rudnay Sándor, de itt találhatók a korábbi székesegyházhoz tartozó középkori, kora-újkori sírkövek is. Itt került újra elhelyezésre Mátyás király nevelőjének, kancellárjának, Vitéz János érseknek, illetve a három királyt is koronázó Széchy Dénes bíboros érseknek a síremléke is.

A bazilika első szintjén elhelyezkedő, kiemelkedő művészi és művelődéstörténeti értéket képviselő liturgikus ötvös- és textiltárgyakból álló gyűjtemény Európában is különlegességnek számít. Itt őrzik évszázadok óta a Koronázási eskükeresztet, melyre a koronázási szertartás alkalmával a magyar királyok esküdtek.

A bazilika baloldali kápolnája a XVI. századból származó Bakócz-kápolna, a magyarországi reneszánsz építészet gyöngye és a Vári Boldogasszony búcsújáróhelye.

Látogatható terek:

templom, altemplom, kincstár, panoráma terem, kupolakilátó, harangtorony

Szolgáltatások:

szentmisék, hittanfoglalkozások, tárlatvezetés, múzeumpedagógia, koncertek és egyéb rendezvények, kegytárgybolt, ajándékbolt

Címe: 2500 Esztergom, Szent István tér 1.
A Bazilika búcsúi: április 23. és augusztus 15.
Szentségimádás: január 1. és augusztus 31.

További információk:
2501 Esztergom, Pf.: 133.
+36 33 402 354, fax: +36 33 402 353
ebazilika@gmail.com
www.bazilika-esztergom.hu

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail