Pozsony–Óváros

Kategória : Pozsony–Óváros

Urunk születésének hírüladása ferences rendi templom (a köznyelvben: Ferencesek temploma)

Kategória : Pozsony–Óváros

A Pozsony óvárosi részében álló templom eredetileg gótikus stílusban épült, a későbbi átalakítások során a szakrális épületegyüttes számos stílus jegyeit ötvözte magában. Ez a szlovák főváros legrégebbi máig fennmaradt egyházi építménye. Nemcsak építészeti jelentősége, hanem a hozzá fűződő fontos történelmi események miatt is figyelmet érdemel.

Kategória : Pozsony–Óváros

Kék templom / Szent Erzsébet-templom

Kategória : Pozsony–Óváros

Az egyhajós, szecessziós stílusú Szent Erzsébet-templom (Kék templom) 1909 és 1913 között épült Lechner Ödön budapesti építész tervei alapján. Legszembetűnőbb jellegzetessége a kék vakolata és a kék mázas cserépfedele.

Kategória : Pozsony–Óváros

Szent Márton-székesegyház

Kategória : Pozsony–Óváros

A Szent Márton-székesegyház Pozsony legnagyobb és legjelentősebb, háromhajós gótikus temploma. Építése a 13. században kezdődött, egy régebbi temető területén, ahol már korábban is állt egy kisebb kápolna. Több száz éven át formálódott, jelenlegi alakját 1849 után nyerte el. Amikor Pozsony közel 200 évre (1563 és 1830 között) a magyar királyság fővárosává vált, a székesegyház kiemelkedően fontos szerepet töltött be. Ez idő alatt a gótikus Szent Márton-székesegyházban 11 uralkodót és 8 királynét koronáztak meg. Közülük Mária Terézia a legnevezetesebb.