Keresztelő Szent János római katolikus templom - Jelka (Jóka)

Az egyházközség a 13. században jött létre és 1732-től rendelkezik írott anyakönyvi nyilvántartással. A jókai Keresztelő Szent János római katolikus templom 24/1 szám alatt nemzeti kulturális műemlékként van bejegyezve Műemlékek Központi Nyilvántartásában. A templom, amely a község domináns épülete, egy kisebb dombon áll Jóka belterületén.

A román kori épületmagra emelt barokk templom a fennmaradt román stílusú apszissal és a neoromán stílusban épült kereszthajóval műemléki értékek hordozója: jelentős az urbanisztikai-, építészeti- és képzőművészeti értéke, továbbá figyelemreméltó a kora, antikvitása, történelmi dokumentációs értéke és a funkcionalitása is.

Az épület legrégebbi és történelmi szempontból legértékesebb része a román kori apszis, amelynek a megépítése a 13. század 3. negyedébe helyezhető és amely az eredeti középkori templom szentélye volt. Az apszis belső falfelületein fennmaradt a valószínűleg a 14. század első felében készült, festett gótikus faldíszítés.

A templomon 1747-1756 között jelentős barokk átépítést hajtottak végre, hatalmas egyhajós belső teret alakítottak ki benne, amelyet hat oldalas, emelkedő ívű boltozattal fedtek le. A templom 1921-ben történt újkori átépítésénél kereszthajó került kialakításra a szentély déli és északi oldaláról emelt keresztboltívvel. A neoromán stílusban történt átépítés után a külső oldal felől fennmaradt a templomhajó eredeti barokk jellege. A belső térben található a jelentős képzőművészeti értéket képviselő 17. századi barokk oltár.

Forrás: Érseki Hivatal, Trnava-i (Nagyszombati) Egyházmegye

Elérhetőségek:
Postacím: Kostolná 693/14, 925 23 Jelka
Telefonszám: +421 907 176 914
e-mail: farajelka@gmail.com
web: https://rkjelka.sk/sk/

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail