Fertőd

Kategória : Fertőd

Szent Antal-kápolna (Esterházy-kastély)

Kategória : Fertőd

A kápolnát elsősorban a hercegi család használta, de amíg Eszterházán nem volt önálló lelkészség, a falu lakói is ide jártak szentmisére. A kápolna a kastély épülettömbjében található. A díszudvarról, a hercegi lakosztályból és a fejedelmi traktusból egyaránt megközelíthető. Ovális alakú, márványborítású teréhez az emeleten és a földszinten is karzatok csatlakoznak. A mennyezetfreskón Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának (alkotója Joseph Ignatz Mildorfer). A stukkó kereteket Johann Michael Reiff formázta. Az eredeti oltárkép Páduai Szent Antalt ábrázolta, amely 1945 körül elpusztult. A jelenlegi oltárkép Jézus égi küldetését örökíti meg (Félix Leicher munkája). A földszintről nyílik a sekrestye és az orgonaszoba, az emeleten van a hercegi oratórium és az énekkar számára szolgáló helyiség. A kápolna a kastély látogatási rendjéhez igazodóan tekinthető meg.

Kategória : Fertőd

Szent András apostol templom (Süttör)

Kategória : Fertőd

Süttör 12. századi első temploma alapjait a falu határában levő Jakabszigeten találták meg 1906-ban. Valószínűleg a Fertő áradásai miatt kellett elhagyni a területet. A barokk templom 1732-ben épült, a mai templom helyén. Ezt 1889-ben lebontották, és még abban az évben újat emeltek. A bécsi Zatzka Lajos tervezte épület az észak-német gót templomok mintájára készült. Homlokzatának közepén magas torony ugrik előre, sarkain egy-egy huszártorony áll. A három kapu feletti mezőket mozaikképek (Mária, Jézus, József) ékesítik. A József-kapu melletti márványtábla a süttöri születésű Mentes Mihály (1891-1960) pap-költőnek állít emléket. Ő írta például az „Isten hazánkért térdelünk elődbe” kezdetű ének szövegét is. A templom neogót berendezése 1889-ben készült. A főoltáron Szent András és az Árpád-házi szent királyok szobrai állnak. A mellékoltárokat Jézus Szíve és a Szűzanya tiszteletére emelték. Az orgona 1935-ben budapesti Rieger-gyárban készült. Az oldalfalak és a mennyezet képein ábrázolt sok jeles személy között látható II. János Pál pápa, Mindszenti József és Apor Vilmos (a 20. század hitvallói is).

Kategória : Fertőd

Szent Kereszt felmagasztalása templom

Kategória : Fertőd

(Eszterháza) Eszterháza évszázadokon át önálló lelkészség nélküli település volt, a hívek az Esterházy-kastély kápolnájába jártak szentmisére. A településrész Szent Kereszt felmagasztalása titulusú templomát 1985. június 2-án szentelték fel. A modern épületet Szabó István, Bán Ferenc és Bihary László tervezte. A belsőépítész Asbóth Kristóf volt. A templom tágas, világos belső terekkel rendelkezik. Főoltárképe az Eszterházi Golgota, amelyet Udvardi Erzsébet festőművész készített. A keresztút fatáblára festett stációképei is az ő munkái. Az egyik mellékoltár Jézus születését örökíti meg a Háromkirályok hódolatával, a másik a feltámadást, Szent Tamás leborulásával. A templom orgonáját Takács Péter építette 2008-ban. A templom előtti parkban álló Szent Család szobor 1740-ben készült.