Szent Miklós püspök templom

Az Ikva-parti halászfalu első templomát Szent Miklós püspök tiszteletére emelték. A középkori istenháza felhasználásával épült 1725-ben a mai templom kisebbik, barokk része. Homlokzatát Szűz Mária kőszobra díszíti. A toronysisak keresztjének gömbjében az 1691-es szalánkeméni csata egyik ágyúgolyója van. A főoltár csavart oszlopai fölött angyalok emelik Szűz Mária alakját az ég és a Szentháromság felé. Az oszlopok között Szent Miklós térdelő alakja mellett három gyermek szorong egy dézsában, utalva a szent egyik legendájára. Az oszlopok mellett szentek (Keresztelő János, József, Sebestyén, Flórián, Péter és Pál) szobra áll. A szentély-ablak a sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

Ehhez a kistemplomhoz 1935-ben új nagytemplomot építettek (úgy, hogy a régi templom az új előcsarnokául szolgál). Az új épület gerincét „huszártorony” díszíti. Főoltára fertőrákosi homokkőből készült és ide került a régi templom két, 18. századi mellékoltára.

A Szeplőtelen Fogantatás-oltár fő alakja Szűz Mária. Fölötte a Szentlélek galamb képében látható, mellette a szülők, Joachim és Anna állnak. Alul ószövetségi szentek rács mögé zárva várják szabadulásukat.

A Szent Kereszt oltár Magdolnája hajával törli a megfeszített Jézus lábait. Alul tűzlángok között a tisztítóhelyen szenvedők várják a megváltást.

A szentély és a mennyezet falképeit Samodai József készítette 1964-65-ben.

A szószék hangvetőjén Esterházy-címer és Szent Mihály-szobor, mellvédjén Krisztus és az evangélisták szobrai láthatók.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail