Pannonhalma város szakrális látnivalói

1. Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom
A templom alapjai 12-13. századiak. Körülötte középkori temető volt. A templomot 1734-ben Sajghó Benedek főapát újíttatta fel, majd 1879-ben Kreusz Krizosztom főapát támogatásával átalakították.
2. Mindenki keresztútja
A 2014 őszén átadott keresztút a plébániatemplom melletti parkban, a Szent Márton-szobor mögött található. A magánkezdeményezéssel létrehozott keresztút stációinak megvalósításában Horváth György, helyi keramikus képzőművész és több lelkes civil vett részt.
3. Holocaust emlékmű és zsinagóga
Az emlékművet a városból és a térségből a II. világháború alatt elhurcolt zsidók emlékére állítatta a Karzat Kultúrközpont Alapítvány 2004-ben. Chesslay György szobrászművész alkotása a bechrámi zsinagóga kapuját idézi. Mögötte a 19. század végén épült ortodox zsinagóga áll, melyet az akkoriban a városban és a térségben élő zsidó családok adományaiból építettek.
4. Temető
Az 1759-től használt temető középen található az elhunyt plébánosok és vincés nővérek emlékére 1876-ban állíttatott nagy kereszt. A temetőt az 1910-es évek elején ott élő – énekes és mesemondó – koldusról „Jakab Kati kertjének” is nevezték (akiről a Pannonhalmán született Dallos Sándor író is megemlékezik egyik novellájában). A terület déli része már a zsidó temetőhöz tertozik.
5. Pápai emlékkereszt
A II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi látogatásának 10. évfordulóján magánkezdeményezésként keresztet emeltek. Ennek helyébe a Pándzsa Klub Egyesület később egy új keresztet állíttatott, mely mára zarándokhellyé is vált.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail