Lezárult a SacraVelo projekt

„Az összefogás meghozta az eredményt, mely megteremti egy jövőbeni szélesebb együttműködés lehetőségét” – hangzott el a SacraVelo projekt keddi online záró konferenciáján. Az eseményen a projekt minden partnere beszámolt a megvalósult fejlesztésekről.

Mgr. Jozef Viskupič, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, a szakralitás történelmünk elválaszthatatlan része, büszkék lehetünk elődeink munkájára, építészetére. „A kerékpáros infrastruktúra nemcsak a sport, hanem kulturális kikapcsolódás is, mely számos ismeretet közvetít. Emellett pedig a lakosság életmódját is javítja”- tette hozzá.
„A projektben komppal került összeköttetésbe az újonnan kialakított kerékpárút, ami az idegenforgalom és a helyben élők számára is értéket teremt. A projekt sikeres, mely, reméljük, a következő időszak tervezésében is szerepet játsszik majd”- mondta el Mgr. József Berényi, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke.

 

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, a projekt vezető partnereként megköszönte minden partner projektben nyújtott színvonalas munkáját. „Az összefogás meghozta az eredményt, mely megteremti egy jövőbeni szélesebb együttműködés lehetőségét”- hangsúlyozta. Hozzátette, Győr-Moson-Sopron megyében 110 település és további szervezet, valamint intézmény kapcsolódott be valamilyen formában a SacraVelo projektbe, ami például a szintén szlovák-magyar együttműködésben megvalósuló Bike&Boat projekttel és az Aktív Magyarország program fejlesztéseihez is szorosan kapcsolódik.
„A kerékpáros kirándulások során ismert és kevésbé ismert szakrális látványosságokat, helyszíneket is bejárhatunk, egyúttal ideális feltételeket teremt a turizmus a járvány utáni fellendítéséhez is”- húzta alá a politikus. Németh Zoltán azt is kiemelte, természeti környezetben kis távolságokat lehet bejárni kerékpárral, mely egyre felkapottabb szabadidős tevékenység. Ráadásul nem tömeges kikapcsolódási mód, hanem itthon, biztonságos környezetben lehet kikapcsolódni, így a turista nincs kiszolgáltatva az adott ország beutazási szabályainak és attól sem kell tartani, hogy az utazást az utolsó pillanatban meghiúsul a járványhelyzet miatt.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke részletesen bemutatta a megvalósult elemeket és arra is részletesen kitért, hogy Komárom-Esztergom megyében is arra törekedtek, hogy más európai uniós projekttel és kerékpáros beruházásokkal összhangba hozzák a SacraVelo-s fejlesztéseket.

Dr. Resiner Ferenc, a Győri Egyházmegye püspöki helynöke „Szakrális élet és hagyományok Győr-Moson-Sopron megyében” című előadásában saját élményeivel fűszerezett beszámolót tartott a zarándoklat megyénkben élő hagyományairól.

Győr-Moson-Sopron megyében Szil községben kerékpáros centrum valósult meg. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat Németh Péter, Szil polgármestere ismertette, aki reményét fejezte ki, hogy a projekt keretében elkészült imázsfilm kedvet csinál a település meglátogatására.

A „SacraVelo – határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” című projekt 2016-ban indult el a Győr-Moson-Sopron megye vezető partnerségével, valamint Komárom-Esztergom, Pozsony, Nagyszombat megyék és Szil és Bacsfa települések részvételével. Célja, hogy bemutassa a magyar-szlovák határ menti térség négy, Duna-menti megyéjének gazdag kulturális örökségeit és szakrális értékeit.

A projekt keretében mintegy 900 km-es kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, melynek Győr-Moson-Sopron megyei szakasza 648 km hosszú. A SacraVelo zarándokutakon való könnyebb tájékozódást többféle kerékpáros útirányjelző tábla segíti. Ezek mellett a szakrális látnivalókat bemutató információs pontokat és a pihenőhelyet táblák jelzik, 40 helyszínen. Az információs pontokon 93 településen 139 térképes-információs táblán tájékozódhatnak a kirándulók az adott település szakrális emlékeiről. Az ott található QR-kódok beolvasásával a látnivalókról további információkat olvashatnak az adott látványosságról a Sacra Velo holnapján.


PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail