SacraVelo kerékpáros zarándokút készült

Száznál több települést, és megannyi látnivalót érint Győr-Moson-Sopron megyében a SacraVelo kerékpáros zarándokút

900 km-es kerékpáros zarándok-úthálózattal, tematikus útvonalakkal, kerékpárközpontokkal várja a kikapcsolódásra és hazánk rejtett egyházi kincseire kíváncsi családokat, baráti társaságokat, párokat, magányos zarándokokat a SacraVelo projekt a Duna térségében – írja a Kisalfold.hu. 

„SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata a Duna térségében” című projekt keretén belül közel 900 km hosszú biztonságosan használható kerékpáros úthálózatot jelöltek ki, ami kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti” és az EuroVelo13 „Vasfüggöny” nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz. Ez a példaértékű összefogás Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bácsfa települési önkormányzatok együttműködésével az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül közel 2,3 millió eurós támogatással jöhetett létre.

A Győr-Moson Sopron megyei szakaszon 216 szakrális és természeti kincsekben gazdag látnivalót (katolikus, református, evangélikus templomok, emlékhelyek, zsinagógák), kastélyokat, hangulatos régi városrészek megtekintését ajánlják azoknak, akik az aktív pihenés mellett a kulturális értékeket is fontosnak tartják. A megyében mintegy 110 település érintett az úthálózatban, a legkisebb falvaktól kezdve egészen a nagyvárosokig, úgy mint Győr, Sopron vagy Mosonmagyaróvár. A kerékpáros zarándokút részét képezi például még a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is.

Bár a projekt már 2018-ban elkezdődött, a jelentősége az utóbbi időben felértékelődni látszik, hiszen a SacraVelo olyan egészséges ugyanakkor biztonságos szabadtéri, kikapcsolódást nyújt belföldön, amire egyre nagyobb igény mutatkozik a külföldi utazások korlátozása miatt. A hálózat részeként Győr-Moson Sopron megyében az útvonalak kijelölésén túl 83 kerékpáros pihenőhelyet, valamint 139 szakrális látnivalót bemutató, többnyelvű térképes információs táblát helyeztek el a zarándokút állomásain. Bacsfa és Szil községben kerékpáros centrumot is kialakítottak, ez utóbbiban közösségi tér, mellékhelyiségek és kerékpártárolók is szolgálják az ide érkező turisták kényelmét.

A SacraVelo weboldala (www.sacravelo.huinteraktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között. A honlapon 8 tematikus útvonal található, melyek pl. Krisztus követése, Mária nyomában, Luther Márton-út címet kapták utalva arra, hogy milyen jellegű helyszínekhez, emlékhelyekhez vezet az adott útvonal. Mindezen túl a projektben résztvevő megyék további 42 hosszabb-rövidebb útvonaljavaslatot is összeállítottak egy-egy térségre koncentrálva. Egy gyors regisztráció és a SacraVelo alkalmazás letöltése után az egyes útvonalak az applikáción keresztül is elérhetővé válnak, ami menet közben nyújt segítséget. Az információs táblákon elhelyezett QR-kódok beolvasásával pedig a meglátogatott szakrális helyről további érdekességek olvashatók.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail