Klasszicista kőkereszt

A katolikus templom előtt álló keresztet a mellette sietve elhaladó csupán egy útszéli keresztnek véli. Pedig ez egy sírkő, annak a György Imre plébánosnak a sírköve, aki a mögötte lévő templomot befejezte és „berendezte”. Magas rangú kapcsolatai révén sikerült megnyernie Stephan Dorffmeistert, az akkor már neves művészt a templombelső kifestésére. Nagy tekintélyre tett szert, a hívek, a gróf és a környéken élők körében. Tiszteletből a templom elé (egyes feljegyzések szerint, a korábbi templom szentélyébe) temették.

A süttői vagy tardosi vörös mészkőből (a környéken vörös márványnak nevezik remek faraghatósága és csiszolhatósága miatt) készült kereszt készítőjét nem ismerjük (feltehetően egy süttői kőfaragómester).

Gazdag szimbólumokkal megkomponált mestermű. A hasáb alakú előoldalán a kiemelkedő tükörben, György Imre fohászát olvashatjuk.

Ó IESUS!

Fáradván engem kerestel:

Kint halált ertemszenvedtel:

Ennyi munkádra tekentsel!

Nagy Asszonyom édes Anyám:

SZENT FIADNÁL légy Pátronám:

Igy lesz boldog minden orám.

Nálatok nyugodgyék lelkem:

Mégh Hozzátok föl vitetem.

Amen.

 

Felette, az ívesen kialakított lunettában a koponya mondanivalója,

„Voltam mik vagytok,

lesztek mi vagyok!”

A szikla előtt a fejét oldalra hajtó, kezét melléhez szorító, felfelé tekintő Mária a könyörületesség megformálója. Őrködik az örök nyugalomra tért pora felett, tekintete szinte felvezet a keresztre feszítetthez, s a feltámadotthoz.

A sziklából kiemelkedő kereszten lévő fémkorpusz a felette lévő INRI felirattal együtt, a XX. század elején készült, a megrongálódott helyett.

A kereszt hátuljának vésete:

György Imre bűnösnek

Itt fekszik a teste

Mond kérlek Istennél

Nyugodjon a lelke. Elérhetőség: Császár, Kossuth u. 107. http://www.kemertektar.hu/hu/ertekek/kokereszt-299

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail