Szent Jakab apostol templom (Árpás közelében)

 A Móric ispán alapította premontrei templom a 13. sz. első felében épült, és a román stílusból a gótikába hajló téglaépítészet ritka példája. A barokk oltárok, keresztelőkút és szószék a 17-18. században készültek.

A „Patrona Hungariae és Magyarország főméltóságai” című eredeti főoltárképet 2005 óta Győrben látható. Az 1666-1667-ben készült képen Mária védő gesztussal köpenye alá vonja Magyarország térképét. A köpenyes Madonna alatt - a pápa és Lipót császár mellett - ott térdelnek a töröktől fenyegetett haza vezetői: többek között Wesselényi nádor, Nádasdy országbíró, Zrínyi Péter horvát bán, Szelepcsényi György esztergomi érsek és Széchenyi György győri püspök. A főméltóságok Mária oltalma alatt, együtt keresnek menedéket. Az egyes szakértők szerint egy Rubens-tanítvány festette alkotással hirdetett összefogás helyett a Wesselényi-féle összeesküvés, majd 1671-ben a megtorlás (Zrínyi, Frangepán és Nádasdy kivégzése következett.

A Győrben őrzött kép helyett Szent Jakabot ábrázoló festmény látható a főoltáron. A templom Mórichida község határában áll, bár a szakirodalom – a közelebbi – Árpás műemlékeként említi.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail