Páduai Szent Antal-templom (Tétszentkút)

1715-ben egy harcokban megsérült császári tiszt, Ailert Keresztély Istenhez fordulva a gyógyulásáért, Páduai Szent Antal közbenjárását kérte. Álmában a Szűzanya hangját hallotta, amint azt mondta neki, hogy keressen fel egy forrást Tét határában és fürödjön meg benne. A tiszt megmosdott a forrás vizében, és újra egészséges lett. Hálából kápolnát építtetett a forrás fölé, amelyben a Segítő Szűzanya képének másolatát helyezte el. A csodás gyógyulás híressé tette a forrást, és zarándokok ezrei érkeztek imádkozni, gyógyulást remélve.
1744-ben Páduai Szent Antal tiszteletére barokk templom épült a kápolna helyére. Szentélye félköríves záródású. A csodatevő forrás közvetlenül az oltár mögött található. A főoltáron két kép látható: felül Páduai Szent Antal, alatta pedig a Segítő Szűzanya. A templom hajójában Szűz Mária születésének ábrázolása látható. 2003-ban a templomkertbe padok, és egy szembemiséző oltár került, így a búcsúk napján itt tartják a szentmiséket.
A templomkert szabadtéri oltára mellett található Mária szobrot a téti búcsúsok állíttatták 1896-ban. Évente két búcsút tartanak Tétszentkúton: a június 13-hoz közeli vasárnapon Páduai Szent Antal, a szeptember 12-höz közeli hétvégén a Szűzanya tiszteletére.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail